logotype
image1 image2 image3 image3

Znamenitosti

cerkev Kapela Marije Snežne. Kapela se nahaja na pobočju pastirskega naselja Velike planine (cca. 20 min hoda od Jarškega doma). Prvič je bila postavljena in posvečena 31. julija 1938, skice za kapelo pa je narisal arhitekt Jože Plečnik. Med 2. sv. vojno v nemški ofenzivi »snežni metež« leta 1944/45 so Nemci, poleg skoraj vseh pastirskih bajt, požgali tudi kapelo Marije Snežne.

kapela2 Na pobudo pastirjev je bila kapelica ponovno postavljena in blagoslovljena 7.avgusta 1988. V kapeli se, med pašno sezono,  vsako nedeljo odvija maša ob 14.uri. Prav tako so maše tudi na praznik Marije Snežne (5.avgusta), dan Marijinega vnebozetja (15. avgusta) in polnočnica na Božič. (povzeto po: V. Rifel (2010). Velika planina v odsevu časa. Kamnik: Studio Dataprint.)

preskarjevabajta2 Preskarjeva bajta (muzej) Preskarjeva bajta je edina ohranjena velikoplaninska ovalna bajta na slovenskem. Nahaja se v naselju nasproti kapele Marije Snežne.  Leta 2005 jo je Občina Kamnik razglasila za kulturni spomenik lokalnega pomena in je danes preurejena v muzej. Ogledi so možni v času pašne sezone ali po dogovoru (info: TIC Kamnik).

letalo Strmoglavljenje ameriškega bombnika B-17 na Malo planino med 2. Sv. Vojno 29.maja 1944 je na pobočju Male planine strmoglavilo ameriško zavezniško letalo, štirimotorni bombnik Boeing B-17 Fly Fortrress (Leteča trdnjava). Posadka naj bi štela 10 mož pri čemer sta dva člana posadke umrla takoj,ostali člani pa so pristali na različnih krajih v okolici Kamnika. Mrtva letalca so na Mali planini pokopali partizani, aktivisti in domačini, prisoten pa je bil tudi preživeli član posadke, ki je s padalom nepodškodovan pristal v bližini Pasjih pečin.

bombnik2Kasneje so odkrili še 5 članov posadke, ki so bili s pomočjo partizanov in kurirjev vrnjeni v svojo bazo na osvobojenem ozemlju v Beli Krajini (dva zaveznika so ujeli Nemci, in jih odpeljali v ujetništvo). Razbitine letala so ležale na planini do leta 1947, preostale ostanke pa je pobrala vojska in jih odnesla v dolino. (povzeto po: V. Rifel (2010). Velika planina v odsevu časa. Kamnik: Studio Dataprint.) Dogodek je obeležen s spominsko ploščo v pastirskem naselju Male planine in delom krila bombnika. 

Flora Na planotah planine se nahaja izjemno raznovrstna flora, vse od zdravilnih zelišč do ogroženih rastlin, ki so uvrščene na Rdeči seznam izdan s strani Ministrstva za kmetijstvo in okolje.


 murka  KAMNIŠKA MURKA (Nigriteella lithopolitania) 

 planika  PLANIKA (Leontopodium alpinu

 

2020  Jarski dom na Mali planini - Velika planina  © Spletni Design